...
...

A VILLA TÖRTÉNETE

HISTÓRIA FOTOGALÉRIA
ORSZÁGOS EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI INTÉZET
ÚVOD
SK EN DE HU PL

KALINCIAK VILLA – EREDETI NEVE ASZKLEPIOSZ VILLA, AZ ORVOSTUDOMÁNY ISTENÉRŐL KAPTA A NEVÉT

1884-ET ÍRUNK, S A VILLÁT A HÍRES ÉPÍTÉSZ GEDEON MAJUNKE TERVEZTE TÖBB MÁS ÉPÜLETTEL EGYETÉRTEMBEN A KÖRNYÉKEN, ÍGY PÉLDÁUL A KAMZIK KORMÁNYZATI VILLÁT ÓTÁTRAFÜREDEN, A SZÍNVONALASAN FELÚJÍTOTT JANOSIK VILLÁT, AMELY MOST A GRAND HOTEL KEMPINSIKÉNT ISMERT CSORBA-TÓNÁL.

A DOLNY SMOKOVEC TELEPÜLÉSEN TALÁLHATÓ EGYKORI ASZKLÉPIOSZ VILLA FASZERKEZETES ÉPÜLETÉT PAPP SÁMUEL MEGRENDELÉSÉRE TERVEZTÉK ÉS ÉPÍTETTÉK FEL. AZ ÉPÍTMÉNY ELSŐ EMELETÉT ASZKLEPIOSZ ISTENT ÁBRÁZOLÓ FRESKÓKKAL DÍSZITETTÉK UTALVA ARRA, HOGY A TULAJDONOS DOLNY SMOKOVECBEN TEVÉKENYKEDETT A HELYI GYÓGYFÜRDŐBEN ORVOSKÉNT.

ÉPÍTKEZÉSKOR A HAGYOMÁNYOS MAGASHEGYSÉGI SVÁJCI STÍLUST ALKALMAZTÁK, AZAZ LÁTSZÓ FASZERKEZETET A VERANDA ALATTI FARAGOTT DÍSZÍTÉSEKKEL. VÉGSŐ DEKORÁCIÓKÉNT A FALFELÜLETEN NEORENESZÁNSZ SGRAFITTÓT HASZNÁLTAK, AMELY PAPP SÁMUEL KIFEJEZETT KÉRÉSÉRE ORVOSI SZIMBÓLUMOKAT, GRIFF MADARAKAT, GROTESZK ALAKOKAT ÉS FŐNIX MADARAT ÁBRÁZOLNAK.

CSEHSZLOVÁKIA LÉTREJÖTTÉVEL A VILLA NEVÉT KALINCIAK VILLÁRA KERESZTELTÉK ÁT, TISZTELEGVE A HÍRES XIX. SZÁZADI SZLOVÁK IRÓ ÉS KÖLTŐ, JAN KALINCIAK MUNKÁSSÁGA ELŐTT. 2011-BEN A VILLA TELJES KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÁTALAKULÁSON MENT ÁT, NEVÉT MEGTARTVA.

AZ ÉPÜLET A RÉGMÚLT TÖRTÉNELEM ÉS HAGYOMÁNYOK POZITÍV ENERGIÁJÁT SUGÁROZZA, S MEGÉRZI AZ, AKI AKÁR EGY ÉJSZAKÁT IS ELTÖLT FALAI KÖZÖTT.

FOTOGALÉRIA